Wednesday, 2 April 2014

#amrayylensa Timor-Leste Mahu Belajar Bagaimana Urus Kebajikan Pasukan Keselamatan


Perdana Menterinya, Xanana Gusmao, berkata republik itu yang baru berusia 12 tahun, masih jauh ketinggalan dalam banyak asepak, termasuk penjagaan kesihatan bagi anggota keselamatannya

KUALA LUMPUR, 1 April (Bernama) -- Timor-Leste berminat mencontohi amalan terbaik daripada Malaysia dalam menguruskan kebajikan pasukan keselamatan.

"Kadang kala, kami merasakan yang kami tidak meliputi (seperti sepatutnya) keperluan rakyat.
"Kami perlukan bantuan anda (Malaysia) dari segi membolehkan Timor-Leste mempunyai keupayaan untuk menjaga kebajikan anggota tentera, polis dan veteran kami," katanya semasa melawat Hospital Tentera Tuanku Mizan di sini Selasa.

Beberapa menteri Kabinet Timor-Leste turut hadir pada lawatan itu iaitu Menteri Kesihatan Dr Sergio Lobo; Menteri Pendidikan Benito Freitas; Menteri Perdagangan, Industri dan Alam Sekitar Antonio da Conceicao; Menteri Pengangkutan dan Komunikasi Pedro Lay da Silva dan Menteri Petroleum dan Sumber Galian Alfredo Pires.

Gusmao, yang juga Menteri Pertahanan dan Keselamatan, turut meluangkan masa melawat Wad Bunga Raya, Wad Rehabilitasi dan Wad Haemodialisis di hospital itu.

Ini merupakan lawatan pertama Gusmao ke Malaysia atas kapasiti sebagai perdana menteri selepas dilantik semula untuk penggal kedua pada 8 Ogos, 2012.

Beliau pernah melawat Malaysia selaku presiden Timor Leste pada 2003 untuk menghadiri Sidang Kemuncak Ke-13 Pergerakan Negara Berkecuali dan pada 2005 untuk menyaksikan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi.
 BERNAMA
P/S : Satu usaha yang baik dari sebuah negara yang sedang membangun untuk maju bersama-sama. Sebaik-baiknya perbanyakkan jalinan persefahaman antara negara-negara membangun adalah langkah positif untuk Malaysia mempelbagaikan pelabur dan memulihkan ekonomi negara ketahap yang cemerlang.
AMRAYY

No comments:

Artikel,Video Dan Foto Mungkin Membantu Anda Dalam Pencarian Maklumat..!!!