Wednesday, 31 July 2013

PENGUATKUASAAN PEMILIKAN SENJATA API PENYEBAB PENGGUNA SENJATA HARAM MENINGKAT.

BANDAR SUNWAY: Penguatkuasaan bersepadu terhadap pemilikan senjata api di negara ini termasuk rampasan-rampasan senjata api yang begitu berleluasa dilihat punca kepada peningkatan penggunaan senjata api haram yang membawa kepada kejadian tembak mati pada akhir ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menjelaskan bahawa ketirisan keluar masuk di sempadan membolehkan senjata-senjata api ini diseludup masuk secara haram ke negara ini.

"105km panjangnya sempadan Sungai Golok dan ribuan kilometer panjangnya sempadan lautan negara ini dilihat membuka peluang kepada penyeludup untuk membawa masuk senjata api secara haram," kata Khalid.

"Rangkaian sindiket jenayah juga memudahkan mereka memperoleh senjata-senjata api secara haram ini.

"Satu pasukan siasatan khas juga telah ditubuhkan oleh PDRM diketuai Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Datuk Hadi Ho Abdullah untuk menyiasat dan mengumpul maklumat mengenai situasi ini.

"Sehingga kini telah banyak kejayaan dirakamkan oleh pasukan siasatan khas ini dalam membanteras kejadian tembak-menembak dan penyeludupan senjata api. "

"Masyarakat juga diharapkan dapat bertenang dan tidak membuat sebarang spekulasi dan andaian dan tidak mudah menuding jari dalam mencari kesilapan pihak berkuasa yang kononnya dilihat gagal menangani masalah jenayah melibatkan senjata api ini.

"Kita sama-sama bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku," katanya lagi.

Sementara itu, mantan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Tan Sri Mohd Zaman Khan ketika dihubungi Astro Awani berkata, penyiasatan lebih mendalam amatlah diperlukan dalam mengesan penjenayah yang terlibat dalam beberapa kejadian tembak mati kebelakangan ini.

"Memang tidak dinafikan, kejadian yang berlaku ini sedikit sebanyak menimbulkan kebimbangan kepada masyarakat kerana kejadian ini juga merupakan sebuah 'trend' atau fenomena yang baru," kata Mohd Zaman.

Beliau menambah, kejadian yang berlaku ini juga menimbulkan kerisauan kepada mereka yang mempunyai perniagaan yang besar.

"Mungkin adanya saingan ataupun salah faham yang berlaku ketika urusniaga perniagaan maka dengan sebab inilah khidmat pembunuh upahan sering digunakan," katanya lagi.

Namun, saya percaya polis mampu menyelesaikan kes ini dengan segera dan sesiapa juga yang terlibat akan diberkas.

                                                                                                   AMRAYY

No comments:

Artikel,Video Dan Foto Mungkin Membantu Anda Dalam Pencarian Maklumat..!!!