Thursday, 13 March 2014

Tupai Tupai – Antara Restoran Terbaik Di Ibu Negara Malaysia

SANTAI
Datang ke sini untuk suasana yang menarik berkonsep desa, pelbagai lauk ala kampung  dan buffet setiap malam steamboat.
tupai-tupai-1
Terletak di kawasan lapang yang luas daripada banglo lama terpencil di belakang mercu tanda Dewan Bahasa dan Pustaka, restoran Melayu ini adalah salah satu destinasi terbaik bila anda berkunjung di KL.

Dibina seperti tinggi, mengenakan kayu pavilion , siling tinggi restoran itu dihiasi dengan beberapa candelier kristal dan swathes bahan satin yang meminjamkan sentuhan kecanggihan kepada persekitaran ala-ala desa.

Ayam kampung goreng di sini, dijual seperti goreng pisang panas. Diperap dengan kunyit dan rempah tempatan, dibelah empat tanpa lemak, menurut sumber, pemilik restoran ini mempunyai ladang ternakan ayam kampung sendiri. Oleh itu tidak sukar bagi restoran ini untuk mendapatkan bekalan ayam kampung untuk restorannya.

Makanan lain yang popular untuk dicuba di sini termasuk asam ikan pedas, ikan bakar (ikan bakar), daging lembu goreng dalam sos soya, kambing kari, sambal sotong dan pergedil (Patties kentang goreng). Semua ini enak ala kampung lauk-pauk (melengkapi hidangan) yang dibentangkan dalam warmers makanan keluli tahan karat, sama dengan bufet nasi Campur layan diri.
tupai-tupai-4
Menurut kakitangan di sini, restoran ini menyediakan kira-kira 50 jenis lauk setiap hari untuk makan tengah hari 11:00-3:00. disamping itu, pengunjung juga boleh memesan daripada menu outlet a la carte. 

Untuk makan malam, kemuncak utama di Tupai-Tupai adalah bufet steamboat. Boleh didapati setiap malam 18:00-22:45, pengunjung juga boleh memilih satu atau dua jenis asas sup untuk steamboat mereka daripada tiga pilihan yang ada: ayam, tom yam biasa atau tom yam dengan jus kelapa.

tupai-tupai-6
Pengunjung perlu masa yang lebih apabila hendah memilih makanan -  48 jenis bebola ikan, makanan laut, daging dan tauhu disumbat, empat jenis cendawan, sayur-sayuran yang berbeza enam dan lima jenis mee. Pinjaman satu "menendang" tambahan untuk makan adalah empat harga rendah menggoda: sambal, cili merah dicampur dengan bawang putih dan halia, pes kacang manis atau kicap hitam bercampur dengan cili burung dicingcang halus.

Harga RM29 bagi setiap dewasa dan RM15 bagi setiap anak (berumur 4 hingga 11 tahun), bufet stimbot juga termasuk hidangan tambahan seperti nasi goreng dan mi, sup dan bubur dan juga bubur manis (sup manis), ais krim dan buah-buahan segar dihiris untuk pencuci mulut. Untuk mengelakkan pembaziran makanan yang tidak perlu, caj sebanyak RM10 akan dikenakan bagi setiap 100g makanan yang dibazirkan.

Alamat :
Restoran Tupai Tupai| Address: 551A & B, Jalan Bukit Petaling, Off Jalan Istana, Kuala Lumpur| Tel: 603-2143 2525| Opening Hours: Daily 11am – 11pm | GPS: 3.130763, 101.699646 | Halal

Other Outlets:
Address: Lot 1513-A, Kampung Sg Tangkas, BT 18, Jalan Bangi, Kajang, Selangor | Tel: 603-8922 2525| GPS: 2.92921, 101.776374 | Halal

Address: 2, Jalan Lompat Tinggi, 13/33 Seksyen 13, Shah Alam, Selangor | Tel: 603-5126 2525| GPS: 3.089154, 101.546893 | Halal
AMRAYY

1 comment:

najib said...

askm..saya wan dr nurazzim lifestock & services membekal ayam kampung proses dan hidup..bekalan berterusan ,penghantaran percuma..jika berminata sms/hubungi di 01115671854

Artikel,Video Dan Foto Mungkin Membantu Anda Dalam Pencarian Maklumat..!!!