Wednesday, 23 October 2013

PRK Sg Limau: Apakah faktor kesinambungan legasi jadi penentu


KUALA LUMPUR: Gelanggang pertarungan Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau mula dibuka hari ini dengan Barisan Nasional (BN) yang diwakili oleh UMNO dan Pakatan Rakyat yang diwakili PAS, masing-masing cuba untuk membuktikan rakyat di pihak mereka.

Andai PAS menang, ia tidak mampu untuk menumbangkan BN yang membentuk kerajaan di Kedah selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dan jika BN menang, ia hanya menambah kerusi.

Tetapi keputusan PRK Sungai Limau penting untuk kedua-dua parti kerana ia boleh memberi isyarat sokongan rakyat menuju PRU14.

Jika PAS tewas, parti itu perlu melihat rakyat semakin menolak mereka, lebih-lebih lagi ia kubu kuat mereka. Manakala jika kekalahan berpihak kepada BN, ia menandakan sokongan terhadap PAS masih tinggi dan cabaran PRU14 tidak boleh diambil mudah.

PRK Limau akan menyaksikan persaingan di antara dua calon Melayu iaitu dari UMNO dan PAS. Demografi DUN ini secara asasnya adalah kawasan majoriti Melayu dengan 97% dari pengundinya adalah orang Melayu.

BN yang diwakili calon UMNO, Dr Ahmad Sohaimi Lazim, pensyarah kanan Jabatan Pengajian Kemasyarakatan, Fakulti Sains Kemanusiaan, Universiti Perdidikan Sultan Idris (Upsi) bakal berdepan Ketua Pemuda PAS Jerai, Azam Samad.

Pilihan Raya Kecil DUN Sungai Limau ini, selain menyaksikan dua musuh tradisi-UMNO dan PAS-bakal juga melihat pertembungan dua pemimpin baharu bagi kedua-dua parti di negeri Kedah.

Datuk Mukhriz Mahathir, peneraju jentera BN merupakan Menteri Besar Kedah yang baharu dilantik selepas PRU-13 yang lalu manakala Datuk Mahfuz Omar yang mengetuai jentera PAS dan Pakatan Rakyat merupakan Pesuruhjaya PAS Kedah yang juga baharu dilantik selepas PRU-13.

Secara tradisionalnya Sungai Limau adalah kubu kuat PAS sejak 1995 yang dimenangi oleh bekas Menteri Besar Kedah, Azizan Abdul Razak yang mewakili Pakatan Rakyat.

Persoalannya adakah kemenangan yang lama itu kerana faktor calon iaitu karisma dan ketrampilan Azizan atau kerana sokongan dari akar umbi.

Kalau melihat darisegi pembangunan bolehlah dikatakan bahawa Sungai Limau agak sedikit ketinggalan jika dibandingkan dengan kawasan lain.

Apakah faktor simpati semata-mata dan faktor kesinambungan legasi akan menjadi perkiraan utama pengundi di situ? Sekiranya dua perkara di atas menjadi perkara utama, PAS mungkin berpeluang menang lagi kali ini.

Penganalisis politik, Dr. Muhammad Fuad Othman dari Universiti Utara Malaysia (UUM), berpendapat perkembangan semasa di Kedah dengan pentadbiran baharu di bawah Mukhriz perlu diambil kira.

"Beliau mempunyai pengaruh yang semakin kuat dan ditambah pula dengan agenda pembangunan yang di bawa oleh beliau, kemungkinan besar akan dapat menarik perhatian dan sokongan rakyat Sungai Limau kepada calon berwibawa BN iaitu Dr Ahmad Sohaimi Lazim, seorang bekas pensyarah dari UPSI," katanya kepada Astro AWANI.

Dr Muhammad Fuad berkata, di pihak PAS, konflik dalaman yang melanda PAS Kedah dilihat telah reda biarpun masih ada suara-suara yang mempertikaikan perlantikan Mahfuz Omar sebagai Pesuruhjaya PAS Kedah.

"Masih ada yang mempertikai perlantikan Mahfuz, namun pergolakan dalaman PAS Kedah dilihat sedikit kendur, lebih-lebih lagi apabila mereka tewas di Kedah hingga hilang kuasa mentadbir.

"Kesan kekalahan ini menyebabkan, konflik dalaman itu berkurang dan kesungguhan untuk mempertahankan kerusi DUN Sungai Limau meningkat," katanya lagi.

Namun katanya apa yang lebih penting lagi adalah UMNO dan BN perlulah bekerja dengan lebih kuat dan meletakkan perbezaan dalaman BN Kedah di belakang.

"Ini adalah kerana majoriti kemenangan PAS dalam PRU 13 agak tinggi iaitu 2771 undi. Oleh itu Datuk Mukriz dan juga Datuk Seri Jamil Khir perlu mencari quick fix dan quick wins untuk memenangi hati pengundi Sungai Limau," kata Dr Muhammad Fuad.

Beliau menjelaskan kekalahan Datuk Mukriz di pemilihan Naib Presiden UMNO baru-baru ini tidak akan memberi kesan negatif bahkan akan menjadi suntikan semangat tinggi untuk UMNO kedah merampas Sungai Limau dari PAS.

"Ini adalah kerana undian yang diperolehi oleh Datuk Mukriz iaitu 93 undi adalah pencapaian yang amat memberangsangkan memandangkan ini adalah kali pertama beliau bertanding pada jawatan itu dan jauh mengatasi calon-calon kalah yang lain," katanya lagi.

Faktor dua lagi DUN di bawah Parlimen Jerai yang berada di bawah BN juga akan memainkan peranan yang penting dalam membentuk pemikiran para pengundi di PRK Sungai Limau kelak.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 23 Oktober sebagai hari penamaan calon, manakala 4 November depan sebagai hari mengundi.

Kerusi DUN Sungai Limau kosong ekoran kematian bekas menteri besar Kedah, Azizan kerana komplikasi jantung serta jangkitan kencing manis pada 26 September lalu.

Pada pilihan raya umum ke-13 Mei lalu, Azizan mempertahankan kerusi Sungai Limau yang dimenanginya sejak 1995 untuk PAS, dengan menewaskan sepupu beliau Fazillah Mohd Ali yang mewakili BN dengan majoriti 2,774 undi.
AMRAYY
Berita mula diterbitkan pada:


Oktober 22, 2013 16:38 MYT

No comments:

Artikel,Video Dan Foto Mungkin Membantu Anda Dalam Pencarian Maklumat..!!!